Alla inlägg den 9 juni 2011

Av Sara - 9 juni 2011 16:09

Idag publicerades en artikel på flera tidningarns webbsidor som handlade om att Fastighetsbyrån tjänat rekordmycket. DN formulerade rubriken som så att det är mäklare överlag som tjänar mer pengar än någonsin, medan andra sidor var lite mer noga med att påpeka att det just var Fastighetsbyrån de grundade sina argument på.


Det är lite trist att man spär på uppfattningen av en mäklare som en pengahungrig skojare. Det framkom i kommentarerna att vissa anser att en mäklare är en lågutbildad amatör. Malin Bengtssons och Johanna Läsths examensarbete inom ämnet visar också på en utbredd uppfattning om att mäklaren tar mycket betalt i förhållande till en liten arbetsinsats.


En mäklare i Stockholm tjänar säkert en hel del, men när du är yrkesverksam inom en mindre stad där provisionerna pressas till det yttersta så är detta ingen verklighet.

En mäklare har (oftast) ingen grundlön att falla tillbaka på, utan inkomsten är rent provisionsbaserad. Säljer man inget, får man inga pengar. En mäklare arbetar mer än 40 timmar i veckan, man har kontorstid 8 timmar om dagen och lägger ofta visningar och telefonsamtal kvällar och helger. Slår man ut den lön man skrapar ihop över arbetstimmarna så blir det ingen diger timpenning.


Någon hade sagt att det kändes som att mäklaren bara gjorde det för pengarna. Jag känner inte många personer som skulle arbeta om de inte fick betalt. Sen kan man ju självklart känna ett kall till yrket, vilket yrke som helst!
En mäklare ska inte lura någon, precis som att ett biträde på Åhléns inte ska lura på dig något du inte vill ha. Men ändå finns det alla sorter utav försäljare, eller hur!?


Baserar dessa människor sin syn på andra yrkesgrupper på samma sätt? Om de träffar EN spydig/otrevlig läkare, är HELA läkarkåren på det sättet? För det är exakt så många resonerar som råkat ut för dåliga mäklare. För självklart finns det dåliga mäklare, precis som det finns dåliga läkare, butikspersonal m m.


Hoppas att uppfattningen förändras snart. En mäklare är fruktansvärt hårt ansatt från medierna, då Fastighetsbyrån ofta står i rampljuset och "företräder" alla andra.

Presentation


Bor tillsammans med sambo och två barn (1 och 3 år) i sömnig byhåla. Jobbar som redovisningsekonom och drömmer om både nybyggnation och långresor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards