Senaste inläggen

Av Sara - 3 augusti 2010 19:17

Jag försökte mig på att besvara frågorna tidigare idag, men kände mig nödgad att fundera lite till.. Detta är alltså tredje delen i O:s utmaning.


1. Hur skulle du definiera en chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Jag har läst många chick-lits i mina dagar, men läste dem oftare förr än nu. Jag tycker att en chick-lit kännetecknas av en handling som är lätt att följa och ofta lätt att förutse, som handlar om hjärta och smärta. Oftast är huvudpersonen någon tjej som jobbar inom PR och som på slutet hittar en bra kille, ibland har hon någon tjock/ful/knepig väninna också.

Jag har nästan läst alla Marian Keyes böcker, men tröttnade till slut efter att ha läst "Är det någon där?", när jag kände att hon inte kunde tillföra mig något nytt.

En annan författare jag läst en del av är Jane Green, samt Helen Fielding (Bridget Jones på spaning var lite väl mycket enligt mig...). Jag kan läsa en chick-lit om jag har en period då jag inte orkar anstränga hjärnan alltför mycket.


2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

De enda jag kunde komma på förut var Sagan om ringen-böckerna, där det är begravningar, kröningar, bröllop och diverse festligheter som sker nästan hela tiden. Har nog inte kommit på någon mer sen dess..


3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Det här har jag funderat på hela dagen! Jag var tvungen att leta upp någon slags definition på en anti-hjälte, och jag tycker att det minst sagt är luddigt!

Någon som inte egentligen vill vara hjälte, men som ändå anses vara en kanske? Någon som ständigt misslyckas, men på något sätt ändå klarar biffen?

Wikipedia nämner Kalle Anka och Arthur Dent som exempel.


Kan definitivt se hur båda ovannämnda passar in i den beskrivningen isåfall!


4. Dela med dig av ett citat  som på något sätt anknyter till böcker och författare!

Jag undrar om det kan vara en fras i en bok, eller måste det vara en fras som uttalats utanför böckerna?


" Ett hem utan böcker, är en kropp utan själ (M T Cicero)


Liknar ett stycke i "Ängelns lek", som handlar om att böcker är besjälade, en fin tanke!

 

Av Sara - 2 augusti 2010 20:03

 

Klappa djuren av Xavier Deneux, 12 sidor i hård papp


Detta är en söt och trevlig bok som sonen gillar (7,5 mån). På varje sida beskrivs ett eller flera bondgårdsdjur, och det finns päls att klappa (förutom på sista sidan, där är det en gräsmatta) på varje sida. Det finns lite information kring vad djuret äter, hur det låter och vad deras barn heter. Det finns även flikar på nästan varje sida att kika under, och som sonen garanterat kommer att riva sönder en dag... Men han klappar och stryker djuren och väntar förväntansfullt tills man byter sida, så jag tycker att det är en mycket bra bok!

Av Sara - 2 augusti 2010 19:50

   

Ängelns lek av Carlos Ruis Zafón, ca 600 s, utgiven på svenska 2009.


Tyckte att den var lite seg i starten, men när jag väl ägnade tid åt att läsa den så ville jag läsa ut den på en gång. Fann mig själv bli irriterad över att tiden inte räckte till.

Jag gillar verkligen intrigen till en början, stämningen är kuslig och bildspråket mycket starkt (försöker komma på den svenska motsvarigheten till "vivid" här...). Man är tvungen att hålla många personer i huvudet, vilket gjorde att jag inte riktigt hängde med i slutet då jag var jättetrött.


Boken handlar om en författare som får i uppdrag av en förläggare att skriva en religiös bok, men förläggaren verkar vara en skum typ.

Tycker inte att slutet var särskilt upplysande tyvärr, hade gärna sett bättre förklarningar till varför saker och ting blev som det blev. Det är nog mycket man får tolka in själv i handlingen, vilket fungerar bra om man har bra fantasi, men på vissa punkter hade jag velat veta hur Zafón själv trodde att det låg till.


Helhetsbetyget är dock gott, en spännande bok med mycket som inte kan förutsägas, och den hade passat bra som film.

Av Sara - 2 augusti 2010 14:32

Jag åker ju buss ganska ofta, nästan varje vardag. De flesta bussar har bälten, MEN dessa bälten är under all kritik. Om man drar i dem (snabbt förstås) så får man med sig hela bältet. Hur stor hjälp är ett sådant bälte vid en krock? Ser det bättre ut för Västtrafik att ha bälten som inte fungerar, än inga bälten alls? Bältena hänger som stora sjok över stolarna när man går därifrån. Hur kommer det sig att bältena är i så bedrövlig kondition egentligen?

Av Sara - 30 juli 2010 14:06

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

Jag köper mycket böcker, alltid nya. Har fått ett par begnade, men de är mycket få. Gillar inte andras böcker av någon konstig anledning... Tror att det är ett spår från barndomen, hehe.

Jag köper alla böcker utav Maria Ernestam och John Ajvide Lindqvist. Sen så jobbar jag på att köpa en del klassiker.

 

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

Som tur är glömmer jag ganska snart av dåliga böcker jag läst, och ibland orkar jag inte fortsätta läsa. Jag började läsa Nudelbagaren, men orkade bara halvvägs. Samma sak med Näktergalens golv och första boken i Alexander-serien. Läste Don Quijote och hatade den. Läst många värdelösa chicklits också.

 

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

Jag tycker inte att chicklit-genren kan klassas som fin litteratur, då det är oftast känns så ogenomtänkt och ytligt. Fin litteratur är enligt mig böcker som kan vara lite svårlästa men som ger mycket mer, särskilt Nobelpristagare. (Kan nämna José Saramago som är en ypperlig författare)

 

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Nej, jag läser inga biografier. Började läsa "Allt" som är någon slags självbiografi, men fy så tröttsam den var. Martina Haag skriver väl också självbiografier i och med hennes krönikor. Var Pojken som hette Det en biografi? Tycker isåfall att den var ganska trist. Har nog läst ett par sådana böcker som handlar om barnmisshandel, läste nyligen Snälla pappa, nej vilken var helt okej. Men har nog aldrig läst en renodlad biografi.

Av Sara - 28 juli 2010 17:23

 Folk som inte tittat in på ett tag måste undrat vad det tagit åt mig, en miljon inlägg under samma dag och alla handlar om böcker.. Blev så otroligt inspirerad av hyllans blogg!

 

Vilka är de fem författarna ni har flest böcker av i era bokhyllor?
John Ajvide Lindqvist

Marian Keyes

JK Rowling

Terry Pratchett

Maria Ernestam

 

Köper eller lånar ni mest?
Köper, var längesen jag lånade en bok sist. Om jag tycker att en bok är intressant så kan jag lika gärna köpa den, kostar ju inte skjortan med en pocket.

 

Sparar ni alla böcker ni köper?
Oftast... Jag fick tyvärr lov att rensa bokhyllan när jag senast flyttade eftersom jag hade onödigt mycket böcker som jag aldrig kommer att läsa om. Har en hög böcker i kallförrådet som jag hoppas klarar sig...

 

Inbundet eller pocket helst?
Pocket, då det är tusen gånger enklare och lättare att ha med i väskan på bussen. Ett plus för att det är billigt också!


Vilken bok har du läst flest gånger i ditt liv?

Måste vara Harry Potter-serien. Har iofs många böcker jag läst två gånger (t ex Desperation, Berättelsen om Pi, Liftarens guide till galaxen), men sällan jag läser om dem tre gånger.

Av Sara - 28 juli 2010 16:04

Enligt O kör tydligen en tävling, med frågor rörande böcker. Så jag hakar väl på, får se hur länge jag är med =)

 

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Theodor Kallifatides bok som hette "Afrodites tårar". Den finns tydligen inte på Adlibris längre. Jag lånade den från biblioteket när jag gick i högstadiet (dvs runt år 2000), och den handlade om alla grekiska gudar och myter. Tyckte att den var fantastisk, så jag hade ett föredrag om den på svenskan på 30 min. Önskar att jag ägde den.

 

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Oj, vad svårt. Helt ärligt kan jag inte komma på någon bok jag läst som handlar om en Adam. Får väl dra till med Bibeln.

 

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Jag läste allt. Jag lånade säkert 5-6 böcker varje gång jag var till biblioteket, när jag väl lärt mig att läsa vid 5 års ålder. Mina föräldrar läste inte för mig så vitt jag kan minnas. Tyvärr kan jag inte urskilja någon enstaka bok, känns ju lite tråkigt. Har ännu inte läst någon "klassiker" för min son, då han bara är 7 månader.

 

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Den första boken jag tänker på är Den vita massajen, en bok jag började läsa men som jag ganska snart la ifrån mig. Är inte så duktig på att läsa böcker som utspelar sig i Afrika. Enda jag kommer på är Tutu och tant Kotla, en barnbok där Tutu är född i Afrika och berättar om det, haha! (.. Han berättar om hettan, och det höga torra gräset, och om hur han och hans systrar sparkade boll utanför morfars hydda..)

Av Sara - 28 juli 2010 16:00

Äta mat, av Lena van Rooy

Äta mat

16 sidor i kartong (board book).

 

Detta är en annan av Leos favoritböcker som han studerar med stort intresse. På varje uppslag finns två bilder, en på ett utklätt barn och en på den mat de vill äta. Jag tycker personligen att bilderna är skitfula, då alla ungar ser likadana ut bortsett från olika djurkostymer - lite Paintaktigt sådär...

Men texten är kort och flyter lätt, kanske därför Leo gillar den så mycket.

Presentation


Bor tillsammans med sambo och två barn (1 och 3 år) i sömnig byhåla. Jobbar som redovisningsekonom och drömmer om både nybyggnation och långresor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards