Alla inlägg under augusti 2010

Av Sara - 12 augusti 2010 10:50

Har länge velat fram och tillbaka angående att köpa stövlar. Inser att jag MÅSTE köpa dem förr eller senare, då man ofta är ute och klafsar i blöta trädgårdar etc. När jag väl hittat ett par snygga på nätet, så fanns de inte i min storlek. Och när jag väl hittat ett par andra, kunde jag inte beställa dem eftersom mitt kontokort tydligen inte var anslutet till något program. Och då måste jag alltså hem och fixa det. Vill ju inte ha vilka fula stövlar som helst, utan stövlar man kan gå i utan att skämmas.


Däremot köpte jag ett par kängor till Leo i märket Superfit, för otroliga 280 spänn! De var nedsatta från 600, så jag kunde inte direkt låta bli. Får hoppas att de passar herrn. Mätte ju lilla foten imorses, och de borde inte vara för små. Just nu åtminstone, hehe. Tror inte han växer 1-2 cm till på några månader... Hoppas jag...


Är fortsatt glad över huset och hur mysigt det kommer att bli att fira jul där ute!

Av Sara - 11 augusti 2010 20:35

Femte delen i O:s utmaning innehåller bokstaven E.


1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

Jag undrar om Harry Potter borde kunna räknas hit? Boken utspelar sig under något obestämt årtioende och har inte direkt fokus på detaljer kring världssituationen, men tar ändå upp krig och folkmotsättningar på ett bra sätt, t ex genom att använda Death eaters som "de onda". Är nog inte så bra på att läsa samhällskritiska böcker överlag.


2. Vilka länder från Europa läser du mest böcker ifrån? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

Med tanke på hur många länder det finns i världen så är jag helt säker på att jag missat väldigt många länder. (Förmodligen större delen av Afrika och Sydamerika)

Om man ser lite allmänt på mitt läsande så läser jag nog mest brittiskt och svenskt, men kan slå till med lite norskt, finskt, japanskt och indiskt om jag hittar en bok som verkar intressant.


3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

J K Rowling, John Ajvide Lindqvist, Terry Pratchett, Carlos Ruiz Zafón för att nämna några.


4. Jag (dvs O) har nyss varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

Jag kan nog inte komma på en bok som har anknytning dit som jag läst tyvärr.

Av Sara - 11 augusti 2010 20:13

Såvida ingenting extraordinärt händer, så skrivs kontraktet för huset på söndag. Vi ska alltså hyra ett gult trähus på landet! Hurra!


Jag har gjort en lista på för- och nackdelar, men fördelarna väger sannerligen tyngst. Framförallt det att man kan ha öppet när som helst, utan att tänka på att grannen är ute och röker, eller att en bil startas på gårdsplanen, att barnen springer runt och leker rövare utanför osv. Och att musik endast kommer spelas när VI väljer det.


Det är ett stort hus! Det är 3-4 sovrum och totalt 5 rok med källare, med massvis av förvaringsutrymmen. Vi har bestämt att sovrummen får vara på övervåningen, och så får det lilla rummet där nere vara bibliotek och det andra får vara provisoriskt lekrum tills vi kan inreda det som gästrum.

Trädgården till är också jättestor och innehåller diverse fruktträd. Trädgården gränsar till dels en åker och dels grusvägen. Utsikten från köksfönstret är ett vidsträckt vetefält - precis som jag drömt om.


Vi hoppas få flytta ganska snabbt, men det beror ju på hur lång tid det tar för får nuvarande hyresvärd att hitta nya hyresgäster. Uppsägningen ska lämnas in den här veckan, så han har nog inte börjat leta än.


Det kommer att bli lite pyssel kring logistiken, då sambon förhoppningsvis ska börja jobba snart samtidigt som jag går i skolan. Det finns en busshållplats, men för att komma dit måste man gå/cykla på en ganska tungt trafikerad väg ett par kilometer och det känns inte så kul. Vi får se hur vi löser det, det får lösa sig! När jag börjar jobba så kommer vi definitivt behöva ha två bilar, då Leo ska skjutsas och hämtas på dagis. Som mäklare har man ju inte direkt ett 7-16 arbete.


Vi ska dessutom skaffa katt! Har redan sett ut en katt jag vill ha, som är 8-9 år gammal och verkar vara helt underbar. Senare så kommer vi nog skaffa en kattunge också, om vi tycker att det fungerar bra.


Så.. Det känns ganska bra just nu, måste jag säga. Hus på landet, jag kommer ha jobb efter skolan, sambon ska på arbetsintervju i morgon. Happy days!

Enda jobbiga är ju att nu måste man packa de där jäkla lådorna igen, var mindre än ett år sedan sist... Suck och stön. Men sen så håller vi oss förhoppningsvis kvar där ute. Man får ju till och med plats för ett syskon där... Haha.

Av Sara - 7 augusti 2010 20:06

Bokstavligt talat är det väl inga steg över huvud taget, men Leo har ju dels kommit upp i armhävningsposition (utsträckta armar, tårna i golvet) igår och idag har han stått i riktig krypställning och gungat fram och tillbaka. En gång tog han i allt vad han hade och slog huvudet i golvet...


Så nu MÅSTE ju krypningen vara nära! Nu finns det hopp att Leo faktiskt kommer att krypa innan han börjar gå, vilket känns skönt. Men nu måste vi ju genast planera hur vi hade tänkt ha alla bokhyllor då de måste förankras i väggen så fort Leo börjar röra på fläsket... Fick möblerat om i hans rum idag, flyttade spjälsängen och tog bort skötbordet. Nu kommer äntligen det bärbara skötbordet från BRIO till användning!


Har lagat egen barnmat till Leo idag. Köpte Jossans barnmat, en bok jag starkt kan rekommendera! Lagade samma till sambon som till Leo (jag bantar ju), sambon tyckte det var helt okej. Inser att man faktiskt ska tycka att maten man serverar är god, och barnmatsburkar är inte goda. Så idag blev det risoni med tomat, basilika och lite parmesan. Fast det ska Leo få imorgon, då det blev lite ont om tid idag. Gjorde kokospannkakor till mellanmål, var väl okej men ingen upplevelse.. Var roligare att ha ner pannkakorna på golvet.

Det underlättar ju enormt om man kan laga samma mat till sig själv som till Leo, blir mycket mer motiverande då!


Ska hämta ut kläder från La redoute imorgon till den lille mannen, spännande. Regnoverallen från Ellos skickades tillbaka då den var alldeles för kort i kroppen, köpte ett nytt regnställ idag från Lindex istället som är helt ofodrat. Lite bättre för regniga, varma dagar, samt för jättekalla dagar då man kan packa på undertill. Fleecestället jag köpte tidigare passar ju fortfarande bra för blåsiga dagar.


 

Leo gillar den nya tvättbacken  

Av Sara - 6 augusti 2010 15:52

Köpte nya skor i våras, eftersom mina älskade Converse sedan länge borde gått i graven (stora hål i hälarna, känner ju nästan asfalten) och de jag köpte förra året är dels smutsiga (de var vita innan) och dels väldigt små (beror det på att jag tvättade dem?).

 

Köpte ett par sådana här (fast med blått istället för grönt):

De heter tydligen Saucony Jazz. Fint namn va? De kostade en slant dessutom. Tror jag började använda dem i april. I juni så var sidorna redan sönderskavda inuti, men jaha, jag har ju gått en del.

Och nu har det ösregnat flera dagar och skorna blir DÖDSFÄLLOR! Så fort det kommer vatten på sulorna så far de all världens väg och kan inte behålla fotfästet för fem öre! Jag har varit på väg att halka och slå ihjäl mig både här på kontoret, på bussen och andra trevliga ställen där folk finns.

Sista gången jag lägger mycket pengar på skor säger jag!

(Om det inte är Converse, för dem har jag älskat.)

Av Sara - 6 augusti 2010 15:34

Fjärde delen är på bokstaven D!

 

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Jag är inte särskilt förtjust i deckare. Jag har läst en del av Agatha Christie i mina dagar och tyckte att de var bra, vad jag skulle tycka nu vet jag inte. Har läst Mankell också, men känner att så många deckare är uppbyggda på samma sätt och man kan oftast lista ut vem mördaren är.

Å andra sidan så finns det ju många böcker som skulle kunna klassas som deckare, så fort det finns ett mysterium att lösa, eller? Isåfall är ju t ex Den besynnerliga händelsen med hunden om natten och kanske även Da Vinci-koden deckare? Men klassiska deckare som det skyltas om i pressen, nej tack.

 

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

Jag har bara sett en pjäs i hela mitt liv, och det är Dockhem. Den har jag inte läst. Hade gärna läst något av Shakespeare i framtiden dock.

 

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

Jag älskar True Blood, fast jag blev grymt besviken när jag läste den svenska utgåvan (som ej korrekturlästs innan den trycktes, jag hade kontakt med förlaget som bad om ursäkt, vilken grej!). Så där är serien mycket bättre.

Jpod har jag läst och tyckte att boken var helt okej, serien mäktade jag inte med.

Glömde ju av Dexter! Älskar serien men har inte kommit mig för att läsa någon av böckerna än, är nog rädd för att bli besviken åt endera hållet..

 

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

Alla Harry Potter-böcker utspelar sig ju på ett helt år, så där finns alltid december med.

Ängelns lek har en del av handlingen som utspelas på vintern. Man får höra om en frusen sjö och spår i snön, men mycket mer än så tog jag nog inte till mig.

Även Människohamn har en del som utspelar sig på vintern, då skärgården ligger frusen. Mycket bra bok!

 

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?

Tror att den dyraste bok jag äger kostade ca 300 kr, en av Harry Potter-böckerna som gavs ut av Arthur A Levine Books. Tyvärr har jag inte alla HP-böcker från samma förlag, så det ser lite knasigt ut i bokhyllan. Drar mig oftast för att köpa såpass dyra böcker.

Av Sara - 5 augusti 2010 17:37

Mossvikenfruar : chansen

 

Utgiven 2006, 284 sidor.

 

Jag har haft den här i min bokhylla ett tag, förmodligen sen den blev utgiven i pocketformat (ett par år alltså). Har dragit mig för att läsa den då jag inte riktigt gillade utsidan, den såg sådär förutsägbar ut. Och visst, den innehåller en del klassiska chick-lit-element, men den var tusen gånger bättre än jag förväntat mig!

Jag läste ut boken på tre dagar, på två kvällar och två bussresor, eftersom den var så lättläst och jag var nyfiken på vad som skulle hända.

 

Emma använder ett sådant vardagligt och bra språk, hon krånglar inte till eller förskönar eller använder konstiga synonymer. Hon skriver kort och roligt, som man pratar ungefär. Jag förstår alla karaktärer och de blir inte för många eller för obegripliga. Igenkänningsfaktorn är HÖG. Särskilt när hon nämner Grästorp och Sjuntorp (jag bor ju i Grästorp). Mossviken ligger tydligen här i närheten om den nu finns på riktigt. En positiv överraskning alltså :)

Av Sara - 3 augusti 2010 19:17

Jag försökte mig på att besvara frågorna tidigare idag, men kände mig nödgad att fundera lite till.. Detta är alltså tredje delen i O:s utmaning.


1. Hur skulle du definiera en chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Jag har läst många chick-lits i mina dagar, men läste dem oftare förr än nu. Jag tycker att en chick-lit kännetecknas av en handling som är lätt att följa och ofta lätt att förutse, som handlar om hjärta och smärta. Oftast är huvudpersonen någon tjej som jobbar inom PR och som på slutet hittar en bra kille, ibland har hon någon tjock/ful/knepig väninna också.

Jag har nästan läst alla Marian Keyes böcker, men tröttnade till slut efter att ha läst "Är det någon där?", när jag kände att hon inte kunde tillföra mig något nytt.

En annan författare jag läst en del av är Jane Green, samt Helen Fielding (Bridget Jones på spaning var lite väl mycket enligt mig...). Jag kan läsa en chick-lit om jag har en period då jag inte orkar anstränga hjärnan alltför mycket.


2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

De enda jag kunde komma på förut var Sagan om ringen-böckerna, där det är begravningar, kröningar, bröllop och diverse festligheter som sker nästan hela tiden. Har nog inte kommit på någon mer sen dess..


3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Det här har jag funderat på hela dagen! Jag var tvungen att leta upp någon slags definition på en anti-hjälte, och jag tycker att det minst sagt är luddigt!

Någon som inte egentligen vill vara hjälte, men som ändå anses vara en kanske? Någon som ständigt misslyckas, men på något sätt ändå klarar biffen?

Wikipedia nämner Kalle Anka och Arthur Dent som exempel.


Kan definitivt se hur båda ovannämnda passar in i den beskrivningen isåfall!


4. Dela med dig av ett citat  som på något sätt anknyter till böcker och författare!

Jag undrar om det kan vara en fras i en bok, eller måste det vara en fras som uttalats utanför böckerna?


" Ett hem utan böcker, är en kropp utan själ (M T Cicero)


Liknar ett stycke i "Ängelns lek", som handlar om att böcker är besjälade, en fin tanke!

 

Ovido - Quiz & Flashcards